Get Adobe Flash player

Αναζήτηση

Ανακοινώσεις

Παραγωγοί

Διαφήμιση

Σύνδεση - Εγγραφή






Οινοπνευματώδη Whisky Whisky all

Κτήμα Κυρ Γιάννη

Πληροφορίες Κατασκευαστή

 Κτήμα Κυρ Γιάννη

ktima kyrGianni  Η εταιρεία ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ ιδρύθηκε το 1997 από το Γιάννη Μπουτάρη. Με βασικές περιοχές έμφασης τη Νάουσα και το Αμύνταιο, στις δύο πλευρές του όρους Βερμίου στη Βορειοδυτική Ελλάδα, η οινοποιία συνεχίζει μια μακρά οικογενειακή παράδοση εστιάζοντας στην παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας, με αυθεντικό χαρακτήρα και ταυτόχρονα ελκυστικά για το σύγχρονο καταναλωτή.

Σήμερα, η ομάδα της Κυρ-Γιάννη, υπό την καθοδήγηση του Στέλλιου Μπουτάρη, γιου του Γιάννη, ετοιμάζει με όραμα την επόμενη φάση της εξελικτικής πορείας του Κτήματος, αξιοποιώντας δυναμικά τους βασικούς πυλώνες της φιλοσοφίας Κυρ-Γιάννη: καινοτομία, σεβασμό στην παράδοση και εξειδικευμένη γνώση για το κρασί, από το αμπέλι ως τον τελικό καταναλωτή.

 Η φιλοσοφία μας
Οι δραστηριότητες του Κτήματος Κυρ-Γιάννη βασίζονται στο σύνολο τους στην εφαρμογή των αρχών της ολοκληρωμένης καλλιέργειας. Πρόκειται για μια συνειδητή απόφαση διαχείρισης, η οποία προκύπτει από την πρόθεση για σεβασμό και προστασία του περιβάλλοντος ως πολύτιμου συστατικού στοιχείου ενός πολιτισμού που σήμερα απειλείται. Η ολοκληρωμένη καλλιέργεια, παράλληλα, διασφαλίζει υψηλή ποιότητα στα προϊόντα που παράγονται στο Κτήμα. Η εφαρμογή της ολοκληρωμένης καλλιέργειας ξεκίνησε το 2004, πιστοποιήθηκε από τον Οργανισμό Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων AGROCERT και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Βασικός άξονας της φιλοσοφίας Κυρ-Γιάννη, η οποία χαρακτηρίζει όλα τα στάδια της παραγωγής, από το αμπέλι ως την τελική εμφιάλωση, είναι η επιλογή: Κάθε κομμάτι των αμπελιών τρυγιέται ξεχωριστά, δυο ή τρεις φορές, ανάλογα με τη φαινολική ωρίμανση των καρπών. Τα σταφύλια οδηγούνται στη συνέχεια στην τράπεζα διαλογής για την τελική διαλογή. Από το 2009, έχει μάλιστα προστεθεί μία δεύτερη τράπεζα διαλογής μετά την αποβοστρύχωση, που επιτρέπει την επιλογή της πρώτης ύλης ρόγα-ρόγα. Ανάλογη επιλογή γίνεται και στα τελικά στάδια της παραγωγής στο οινοποιείο, τόσο στη φάση της ζύμωσης -σε δεξαμενές- όσο και ωρίμανσης –σε βαρέλια- του κρασιού. Στο Κτήμα Κυρ Γιάννη γίνεται, επίσης, συνεχής πειραματική εργασία πάνω στις ιδιότητες του βαρελιού που χρησιμοποιείται στην οινοποίηση (προέλευση, χωρητικότητα, κάψιμο, μέγεθος πόρων) και την επίδρασή του πάνω στο κρασί. Βασικός στόχος παραμένει πάντοτε η δημιουργία κρασιών με πολυδιάστατο και ιδιαίτερο χαρακτήρα: Πλούτος αλλά και αρωματική φινέτσα, οξύτητα που προσδίδει κομψότητα και δυνατότητα παλαίωσης, ισορροπία στο στόμα και ευκολία συνδυασμού με ποικίλα εδέσματα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του στυλ των κρασιών Κυρ-Γιάννη, που συνιστούν μια ελκυστική πρόταση απόλαυσης για το σύγχρονο καταναλωτή.ktima kyrGianni1
Ερευνητικά προγράμματα
Μετά από συνεχή έρευνα 15 και πλέον ετών πάνω στην κλωνική επιλογή του Ξινόμαυρου, υπό την καθοδήγηση της Χαρούλας Σπινθηροπούλου, πρωτοπόρου γεωπόνου και ειδικής στην αμπελουργία, στη νεότερη φάση της εξέλιξης του Κτήματος Κυρ-Γιάννη έμφαση πλέον δίνεται στη φύτευση συγκεκριμένων κλώνων σε συγκεκριμένα αμπελοτόπια και στη χρήση νέων καλλιεργητικών μεθόδων. Συγκεκριμένα, είναι σε φάση ανάπτυξης τα ακόλουθα ερευνητικά προγράμματα:
«Επίδραση διαφορετικών υποκειμένων στην ποιότητα του Ξινόμαυρου στο Αμύνταιο», «Επίδραση τριών συστημάτων διαμόρφωσης (Λύρα, μονόπλευρο Guyot, αμφίπλευρο Royat) στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Ξινόμαυρου», «Επίδραση της πυκνής φύτευσης (1Χ1 και 1,5Χ1) στα αγρονομικά και οινικά χαρακτηριστικά του Ξινόμαυρου», «Μελέτη των αρωματικών ενώσεων που καθορίζουν το αρωματικό δυναμικό του Ξινόμαυρου»
Εκτός από τα ερευνητικά προγράμματα που αφορούν το Ξινόμαυρο, το Κτήμα Κυρ-Γιάννη, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εκπονεί πρόγραμμα φυτοπροστασίας («Επίδραση αναστολέων της βλάστησης, αζωτούχου λιπάνσεως και άρδευσης στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών» ) ύψους 350.000 €, και, σε συνεργασία με τη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών, πρόγραμμα για τα οινοποιητικά απόβλητα, ύψους 500.000 €.

Επενδύσεις
Η Κυρ-Γιάννη έχει προχωρήσει σε επέκταση των ιδιόκτητων αμπελώνων της με την αγορά 88 στρεμμάτων στη Νάουσα και 100 στρεμμάτων στο Αμύνταιο, τα οποία έχουν ήδη φυτευτεί. Μέσα στα επόμενα χρόνια σχεδιάζεται η αγορά επιπλέον 250 περίπου στρεμμάτων στις ίδιες περιοχές.
Επίσης, η οινοποιία υλοποιεί ήδη τριετές (2009-2012) πρόγραμμα, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Νόμου του Δ΄ ΚΠΣ, για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του οινοποιείου στο Γιαννακοχώρι της Νάουσας. Η επένδυση, που έχει ολοκληρωθεί κατά το ήμισυ, είναι της τάξης των 2 εκ. € και περιλαμβάνει δημιουργία νέας κάβας χωρητικότητας 1800 βαρελιών, δημιουργία νέας αποθήκης, εκσυγχρονισμό του μηχανικού εξοπλισμού και δημιουργία νέου επισκέψιμου χώρου. Έχει επίσης προβλεφθεί πρόγραμμα ΕΣΠΑ ύψους 300.000€ για τη μηχανολογική αναβάθμιση του οινοποιείου στο Αμύνταιο.
Toν Ιούλιο του 2009, η Κυρ-Γιάννη προχώρησε σε εξαγορά του 42% του Κτήματος Σιγάλα, ενός εκ των σημαντικότερων οινοποιείων της Σαντορίνης. Στο επίκεντρο της στρατηγικής αυτής κίνησης βρίσκεται το Ασύρτικο και η κοινή φιλοσοφία των δύο Κτημάτων για ανάπτυξη στις αγορές του εξωτερικού, μέσα από την ανάδειξη των ελληνικών ποικιλιών. Το Κτήμα Σιγάλα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Ασύρτικου και η λευκή αυτή ποικιλία μοιράζεται πολλά κοινά στοιχεία με το ερυθρό Ξινόμαυρο, που αποτελεί την «ειδικότητα» της Κυρ-Γιάννη: δύο ευγενείς ελληνικές ποικιλίες, με εξαιρετικές δυνατότητες παλαίωσης και ιδιαίτερο χαρακτήρα που απευθύνεται σε γνώστες και καταναλωτές με απαιτήσεις. Η συμμετοχή της Κυρ-Γιάννη στο Κτήμα Σιγάλα στοχεύει συνεπώς στην από κοινού αξιοποίηση της τεχνογνωσίας των δύο Κτημάτων και την ανάπτυξη κοινών δράσεων για την περαιτέρω ανάδειξη της εικόνας και την καθιέρωση των δύο αυτών ποικιλιών στη διεθνή αγορά.
Επιπλέον, η Κυρ-Γιάννη, αναγνωρίζοντας τη δυναμική της πιο ταχύτατα αναπτυσσόμενης αγοράς οίνου στον κόσμο, της Κίνας, έχει προχωρήσει σε μία σημαντική στρατηγική κίνηση στη χώρα αυτή, μέσω της ΟΙΝΟΣ ΠΑΡΤΝΕΡΣ, που διευθύνει ο Μιχάλης Μπουτάρης. Η πρωτοβουλία βασίζεται στη συνεργασία με την κινεζική, εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Σαγκάης, Mogao Company, που δραστηριοποιείται στον κλάδο της παραγωγής οίνων και αγροτικών προϊόντων, και περιλαμβάνει: εξαγωγές ελληνικών κρασιών, τη δημιουργία μίας νέας μάρκας κινεζικών κρασιών και την ανάπτυξη ενός πρότυπου αμπελώνα και οινοποιείου διεθνών προδιαγραφών. Το εγχείρημα βασίζεται στην ελληνική τεχνογνωσία, αλλά αποσκοπεί στη σύνθεση πολλών διαφορετικών εθνικοτήτων ανάλογα με την αριστεία της καθεμίας. Τα πρώτα αποτελέσματα της δουλειάς θα φανούν στις αρχές του 2011 με το λανσάρισμα της πρώτης ετικέτας της μάρκας ΜΟΕΝ.

 Στρατηγική - Στόχοι
«Τα καλά κρασιά φτιάχνονται στο οινοποιείο και τα μεγάλα στο αμπέλι», σημειώνει ο Στέλλιος Μπουτάρης, ο οποίος θεωρεί ότι μέσα στην επόμενη πενταετία το Κτήμα Κυρ- Γιάννη θα δώσει δείγματα της πραγματικής δυναμικής του, με τη χρήση των καρπών των νέων αμπελιών και την αξιοποίηση της γνώσης που έχει χτιστεί μέσα από την πολύχρονη έρευνα πάνω στο αμπέλι και το κρασί (η Νάουσα είναι η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα όπου εφαρμόστηκε πρόγραμμα κλωνικής επιλογής). «Όραμά μας είναι η ανάδειξη του δυναμικού του Ελληνικού –και ιδιαίτερα μάλιστα του Μακεδονικού- αμπελώνα καθώς και η σταδιακή μας καθιέρωση στον παγκόσμιο οινικό χάρτη. Στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη βασική μας αρχή είναι ότι η καινοτομία δημιουργεί παράδοση! Με έμφαση στις γηγενείς μας ποικιλίες, στους σύγχρονους τρόπους οινοποίησης, στην επαγγελματική προσέγγιση και στα κρασιά που προσφέρουν μια ελκυστική πρόταση απόλαυσης στο σύγχρονο καταναλωτή πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας» συμπληρώνει ο Στέλλιος Μπουτάρης. Σ' αυτή τη λογική, η νέα γενιά κρασιών Κυρ-Γιάννη με βάση το Ξινόμαυρο, η οποία σχεδιάζεται ήδη, αναμένεται να αποτελέσει μοχλό για τη μελλοντική ανάπτυξη και την καθιέρωση της οινοποιίας και σε διεθνές επίπεδο.

Προϊόντα
Στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα παράγονται τα ερυθρά κρασιά παλαίωσης, Ράμνιστα, Γιανακοχώρι, Δύο Ελιές, Διάπορος και Μπλε Αλεπού.
Στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη στο Αμύνταιο παράγονται τα κρασιά Τέσσερις Λίμνες, Σαμαρόπετρα, Ακακίες, Παράγκα.
Νέα προϊόντα: Το Σεπτέμβριο του 2010 κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά η Λευκή Παράγκα, ενώ σύντομα, οι «Ακακίες», το ροζέ κρασί από Ξινόμαυρο της Κυρ-Γιάννη, θα αποκτήσει «αδελφάκι», το ροζέ αφρώδες «Ακακίες, Ο.Π.Α.Π. Αμύνταιο» (η μόνη ονομασία προέλευσης στην Ελλάδα που αντιστοιχεί σε ροζέ αφρώδες κρασί). Μέσα στα επόμενα χρόνια σχεδιάζεται η δημιουργία τριών νέων προϊόντων, ένα εκ των οποίων θα είναι ένα «νέας γενιάς» Ξινόμαυρο, προϊόν της μακρόχρονης έρευνας του Κτήματος πάνω στη συγκεκριμένη ποικιλία και την κλωνική επιλογή της.


Καλάθι Αγορών




Το Καλάθι σας είναι άδειο.

FacebookInstagramGoogle+